10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Разликата между пазарна и данъчна оценка на имотите удря местните бюджети

Сдружението на общините се срещна с представители на НАП и Нотариалната камара. Поводът е драстичното разминаване между пазарната и данъчната оценка на имотите. Публична тайна е, че за имот, който се продава за 100 000 лв. – в хазната се внасят такси и данък на база данъчна оценка от 2000 лв. Това поддържа сериозен дял на сделки, които на практика се реализират в сивия сектор. Наложителни са промени в действащата уредба, тъй като сега нотариуси, общини и държава, не могат да предприемат никакви действия по казуса. Некоректността в подаването на декларации пък пряко рефлектира върху местните бюджети.

Многобройни са случаите, в които длъжници умишлено не декларират задълженията си при изповядване на имотна сделка. Така получените пари от продажбата не могат да бъдат преведени за погасяване на задълженията им към бюджета.

В пакета от предложения на НСОРБ, свързани с въвеждането на финансова децентрализация, се обръща внимание, че сегашният механизъм за определяне на данъчните оценки не е променян от 1997 г. Основният компонент при определянето на данъчната оценка – базисна данъчна стойност на 1 кв. м. в лева по видове, като най-съществено влияние върху размера на данъчната оценка оказва коефициентът за местоположение. За 34 години средата в населените места е значително променена, оформени са нови атрактивни зони, което прави действащите данъчни оценки напълно несъответстващи на реалния пазарен интерес. От Нотариалната камара дават пример: за декар земя в един от най-привлекателните столични райони – Панчарево, данъчната оценка е 6 лв. НСОРБ е изготвило предложение за актуализиране на данъчните оценки, което е съобразено с ръста на цените на недвижимите имоти.

Related Articles

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ