21 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Строят ново училище в Бургас

Община Бургас ще кандидатства за изграждане на три нови учебни сгради. Процедурата, по която се открива възможност за това, е по Механизма за възстановяване и устойчивост – „Изграждане на нови сгради на училища и детски градини“. Предложенията вече са входирани за разглеждане от Общинския съвет на предстоящата сесия.

Новото бургаско училище ще бъде изградено в кв. „Крайморие“ и ще бъде филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Предвижда се на първи етап то да е с 9 класни стаи, специализирани кабинети, физкултурен салон и плувен басейн, зони за административен и помощен персонал, обособени зони в дворното пространство и др. Има възможност капацитетът му да бъде увеличен. За реализацията на обекта има предвиден терен, а строителството на новата сграда ще се осъществи на инженеринг.

Останалите предложения, които ще бъдат подадени по процедурата, са за изграждането на още две нови училищни сгради – на ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Сарафово“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков“/ПГРЕ „Георги С. Раковски“. Новата сграда в кв. „Сарафово“ ще реши проблема с недостига на места за учениците като увеличи класните стаи. Така ще има възможност за преминаване на едносменен режим на обучение.

Община Бургас има готов проект за нова сграда в двора на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Тя ще разполага с нови 32 класни стаи, аудитория с възможност за самостоятелно използване, кътове на открито за отдих и спорт. Проектът предвижда още покрити площадки за тенис на маса, покрит велосипеден паркинг с възможност за зареждане на тротинетки, мултифункционални кътове за почивка, открита площадка за отдих през междучасията и занимания на открито. Новата сграда ще се използва от учениците и на двете училища и това ще даде възможност за преминаване на едносменен режим на обучение на ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

Визуализации: Община Бургас

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ