15 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

100 години автоклавен клетъчен бетон (ААС)!

Необходимостта винаги провокира креативност и изобретателност. В ситуацията на Аксел Ериксон това е било изключително големият недостиг на електричество в Швеция през 1922 г. след Първата Световна война. Правителството обявява тежки мерки за икономии. В резултат на настъпилите промени се увеличават и изискванията за жилищно строителство: От сега нататък, за да се задържи топлината в жилището за по-дълго, трябва да се използва по-добра изолация.

По това време Д-р Йохан Аксел Ериксон, швед съвсем в началото на 30-те си години, преподавал като доцент по строителни техники в ‘‘Кралския институт по технологиите‘‘ в Стокхолм. Той правел проучване върху голям брой различни проби от аериран бетон, знаейки, че сгради, направени от този материал, не само ще са идеални за по-бързо построяване от преди, а също ще изолират интериора по-добре от дървото, което било често използван строителен материал по онова време.

Ериксон забързал процеса на сушене на порестата маса от изгорял шистов варовик, вода и алуминиево брашно, като ги сложил в опитен образец на лабораторен автоклав. Порестата маса оцеляла през нощта в автоклава, и получената вулканизирана тухла притежавала значително увеличена сила и нов, по-силен кристализиран състав. В горещината и налягането от парната вулканизация, кремъчните и варовите компоненти се слели във формата на кристализиран калциев силикат хидрат, подобен на вулканичен камък, познат в природата като тоберморит. Архитектът патентова неговото изобретение през 1924 г. и открива търговеца Карл Огън Карлен, в чието лице вижда отличен потенциал, който да представи новия строителен материал на клиентите. Първо в Швеция, после по целия свят.

Йохан Аксел Ериксон (1888–1961) и Карл Огъст Карлен (1876–1960)

Карл Огъст Карлен: от фермерско момче до индустриалец

Бъдещият бизнес партньор научава от нулата как да реализира добра идея с търпение. Именно така шведът Карл Огъст Карлен се превръща от фермерско момче в успешен индустриалец.

Роден през 1876 г. и син на дърводелец, малкият Карл Огъст живял с шестима братя и сестри във ферма далеч на запад от Стокхолм. Веднага след началното училище, Карлен отива в земеделско училище. През 1896 г. той намира първата си работа като склададжия и отговорник по сметките на едно зърнохранилище. През 1903 г. той се мести в Yxhults Stenhuggeri AB – варовична кариера с каменоделски бизнес близо до градчето Yxhult.

Карлен напуска компанията след скандал и се завръща през 1910 г. след молба от съвета да заеме длъжността на управител. През 1924 г. на 48 години, той най-сетне поема пълен финансов контрол и разширява шведската компания в това, което по-късно ще се превърне в световната Ytong Group.

1924 г. била също годината, в която търговецът се запознал с автоклавния клетъчен бетон на шведския архитект Аксел Ериксон. Карлен силно вярва, че новият строителен материал ще бъде утвърден, тъй като комбинира предимствата на дървото с бърза и лесна обработка.

Карлен признава потенциала и се сдобива с производствения лиценз въпреки съпротивата на неговия контролен съвет. Година по-късно, предприемачът стартира производството на първия парно вулканизиран аериран бетон. Началото на една история на успеха.

Бившето фермерско момче останало председател на борда на компанията-майка Ytong, докато не станал на 80 години. Той починал през 1960 г. Неговият портрет все още виси в централното управление на Xella Group в Дуисбург.

Между другото: Защо блоковете автоклавен клетъчен бетон Ytong са пакетирани в слънчево жълто? Тук също има връзка с Карл Огъст Карлен: защото жълтите рози са били любимите цветя на жена му Герда. Мъжът слушал жена си и пакетирал новия си строителен материал в силно видимо жълто.

През 2023 г. ние в Xella честваме стотната годишнина на автоклавния клетъчен бетон! От 1923 г. AAC е революционизирал строителната индустрия и се е превърнал в един от водещите световни строителни материали. Със своята отлична топлоизолация, звукоизолация, висока якост, дълготрайност и екологичните си качества, автоклавният клетъчен бетон е водещ строителен материал в изграждането на съвременни и устойчиви проекти през последните десетилетия.

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ