15 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Стара Загора отбелязва 145 г. от създаването на градоустройствения план на Лубор Байер

Национален форум „Стара Загора – 145 г. градоустройство и планово изграждане в България“ ще се състои на 25 март. С него ще се почете делото на проектанта на строителния план на Стара Загора. Заради направената от него шахматна планировка, характерна за големите градове в Америка, Стара Загора е известна и до днес като „Град на правите улици“.

Лекции и дискусии на тема минало, настояще и бъдеще на градоустройството ще съберат професионалисти, експерти и граждани на едно място.

„Модерните течения в градоустройството на България 1878-1990“ ще представи доц. д-р арх. Ясен Кьосев. Уредникът в отдел „Нова история“ в РИМ Райна Антонова ще говори за “Планът на Лубор Байер за възстановяване на Стара Загора, указващ началото на съвременното градоустройство”. „Градоустройствено планиране на Стара Загора от 1878г. до наши дни“ ще презентират проф. д-р арх. Иван Никифоров и д-р арх. Мила Никифорова. Главният архитект на Община Стара Загора – арх. Младен Иванов, ще маркира съвременните перспективи на града в контекста на новия Общ устройствен план, а арх. Светлана Александрова ще представи „ЖК „Железник“ – от 70-те години на XX век до наши дни“.

Във втората сесия на събитието ландшафтните архитекти Димитър Николов и Корнелия Маторова ще представят „Зелената система и парковете на Стара Загора“. Арх. Петър Киряков ще постави за дискусия „Изграждане на автентичния исторически център на Стара Загора в пространствено взаимодействие с центъра на античния град“, а арх. Мария Каразлатева – „Архитектурният модернизъм в Стара Загора“. Социологът Първан Симеонов ще представи „Градските сдружения и публично–частното партньорство в съвременното градоустройство – примерът на Стара Загора“.

Организатор на събитието е Съюзът на архитектите в България, подкрепен от Община Стара Загора, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България, Съюзът на ландшафтните архитекти, Тракийския университет, Регионалния исторически музей – Стара Загора и партньори.

Related Articles

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ