19 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

С над 200 млн. евро България и Румъния ще развиват трансгранично сътрудничество

Малко над 207 милиона евро е общият бюджет на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния – Interreg VI-A. Близо 191 милиона евро от тях са предвидените средства за реализирането на проекти в различни сфери от ежедневието ни. Това бе обявено по време на официалното представяне на програмата в Констанца, като на този етап кандидатстването по нея се предвижда да е до 2027 година, а изпълнението на проектите най-късно до края на 2029-а.

Най-много средства по програмата, която бе одобрена от Европейската комисия на 30 ноември миналата година, са предвидени по приоритета за по-зелен регион. Одобреното проектно финансиране надхвърля 86 милиона евро или повече от 45% от всички предвидени средства. Фокусът ще бъде поставен върху адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и устойчивостта. Ще се акцентира и върху подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване.

25 милиона евро пък са предвидени за подобряване на свързаността, интелигентна и интермодална мобилност на национално, регионално и местно равнище. Същевременно над 15 милиона евро ще отидат за подобряване на равния достъп до приобщаващи и качествени услуги в областта на образованието, обучението и ученето през целия живот чрез развитие на достъпна инфраструктура. Повече от 65 милиона евро е финансирането за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично местно развитие. Голяма част от този бюджет ще бъде насочена към развитие на културата, устойчивия туризъм и сигурността в райони, различни от градските. Средства ще бъдат отпуснати и за опазване на природното наследство.

Подробности относно програмата могат да бъдат намерени тук: https://interregviarobg.eu/bg/hachalna.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ