12 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

С над 200 млн. евро България и Румъния ще развиват трансгранично сътрудничество

Малко над 207 милиона евро е общият бюджет на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния – Interreg VI-A. Близо 191 милиона евро от тях са предвидените средства за реализирането на проекти в различни сфери от ежедневието ни. Това бе обявено по време на официалното представяне на програмата в Констанца, като на този етап кандидатстването по нея се предвижда да е до 2027 година, а изпълнението на проектите най-късно до края на 2029-а.

Най-много средства по програмата, която бе одобрена от Европейската комисия на 30 ноември миналата година, са предвидени по приоритета за по-зелен регион. Одобреното проектно финансиране надхвърля 86 милиона евро или повече от 45% от всички предвидени средства. Фокусът ще бъде поставен върху адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и устойчивостта. Ще се акцентира и върху подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване.

25 милиона евро пък са предвидени за подобряване на свързаността, интелигентна и интермодална мобилност на национално, регионално и местно равнище. Същевременно над 15 милиона евро ще отидат за подобряване на равния достъп до приобщаващи и качествени услуги в областта на образованието, обучението и ученето през целия живот чрез развитие на достъпна инфраструктура. Повече от 65 милиона евро е финансирането за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично местно развитие. Голяма част от този бюджет ще бъде насочена към развитие на културата, устойчивия туризъм и сигурността в райони, различни от градските. Средства ще бъдат отпуснати и за опазване на природното наследство.

Подробности относно програмата могат да бъдат намерени тук: https://interregviarobg.eu/bg/hachalna.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ