21 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Премиера на нов филм за Ивановските скални църкви

От 18.00 часа днес в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе ще се състои премиерата на новия филм, посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. Лентата, е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров. Прожекцията е с подкрепата на Областна администрация Русе, която е част от организационния комитет по отбелязването на годишнината на духовната светиня.

Филмът „1218 година – срещата на преобразяването“ е документален и е свързан с исторически период, в който има изключителния подем в книжовността в страната.

Светата обител е основана през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и патриарх на Второто българско царство. Днес скалният комплекс привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прожекцията е с вход свободен, а лентата е повече от провокативна, тъй като освен много доказани исторически факти, издига и редица хипотези.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ