12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Соларен уикенд в Габрово

„Грийнпийс – България“ ще проведе от 15 до 17 юли соларен уикенд в Габрово. Домакин на тридневните събития ще бъде Домът на хумора и сатирата. За габровци и гостите на града са приготвени редица изненади, сред които прожекция на документалния филм за енергийните общности в Европа „We the Power“, дискусия за това как се създават енергийни кооперативи, соларен концерт и занимания за деца.

ПРОГРАМА:

Петък, 15 юли, 20:30 часа

Откриване с прожекция на филма „We the Power“ и кратка тематична дискусия. Филмът разказва за различни общности в Европа, които отнемат властта от големите енергийни компании, за да я върнат в ръцете на хората. В него се проследяват историите на приятели, семейства и визионери, които разрушават бюрократичните ограничения пред себе си, за да произвеждат сами енергията, която им е необходима.

Събота, 16 юли

От 10:00 до 13:00 часа – разговори за енергийната независимост и възможностите пред хората да се обединяват, за да я постигнат. От 16:00 до 19:00 часа – Балин Балинов – координатор на кампания „Енергийни решения“, ще разкаже какво е енергиен кооператив.

От 20:30 часа – концерт на група „Wet Pebbles“, която изпълнява музика в стил суинг и боса нова, популярни песни в поп-суинг аранжимент. Инструментите на музикантите ще бъдат захранени от преносимата соларна система на „Грийнпийс – България“.

Вечерта ще завърши с DJ сет от ELEN – трип-хоп, R&B и лека електронна музика. Елен е позната с различните си творчески превъплъщения. Тя е част от диджейския колектив на „Melformator“, но името ѝ се свърза и с „Artnewscafe“, „FLUCA – Austrian Cultural Pavilion“, „Kapana Fest“, „Wake up“, „Кръгче“, „BLENDER“, „ПРОГГ+“, „White House“, „Oh, Sunday!“ и други.

Неделя, 17 юли

От 10:00 до 12:00 часа – рисуване за деца на тема „Енергия от слънцето“ с Елиза Ковачева-Цокова от художествена школа „Елиза арт“. Родителите са поканени на соларно кафене, на което в неформална обстановка ще разговарят с експерти как могат да намалят сметките си, като използват възобновяема енергия. Рисунките ще бъдат изложени за две седмици в Музея на хумора и сатирата като част от изложбата за деца „Град Градина“.

Освен трите изложби са предвидени и паралелни събития.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ