20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Все повече българи предпочитат безкешовите плащания

И през второто полугодие на 2022г. се запазва тенденцията все повече българи да предпочитат безкешови методи на плащане.

Това става ясно от ежегодния доклад „Изгубени в трансакциите“ на тема „Потребителско поведение и платежни методи през 2022 г.: онлайн разплащания в ера на несигурност“ по поръчка на компания „Пейсейф“.

Проучването, извършено от „Сапио рисърч“, проследява промяната в поведението на потребителите и нагласите им към видовете плащания , когато светът се възстановява от пандемията, а инфлацията продължава да расте.

Заради пандемията 52 % от анкетираните българи споделят, че плащат по-малко в брой в сравнение с две години по-рано, а за 41 на сто именно кризата с Ковид-19 e причина за трайната промяна в платежните им навици. Фактор, допълващ тези промени, е покачването в разходите на потребителите (за 45 процента) в края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато инфлацията бележи нови пикове.

Според проучването, в сравнение с година по-рано, българите (45 %) използват своята дебитна карта значително по-често от респондентите във Великобритания (39 на сто), Германия (29%), Италия (21 на сто) и Австрия (21 %). Близо 75 на сто са платили с карта поне веднъж в последния един месец.

Дигиталните портфейли увеличават своя дял сред българските потребители (24 %) спрямо година по-рано. Те се предпочитат, защото не изискват въвеждане на финансови данни онлайн, както и наличие на физическа карта. Още един позитив е възможността за по-лесна и бърза проследимост на трансакциите, анализи на разходите и т.н. За сравнение, сходен е процентът на потребителите, избиращи дигитални портфейли като предпочитан метод за плащане в Германия и Австрия (29 на сто и за двете страни).

Въпреки че пандемията промени осезаемо нагласите на потребителите към използване на безкешови платежни инструменти, 62 % от българите казват, че биха се притеснили, ако не могат да платят в брой за услуги и продукти. За 54% плащането кеш все още е най-надеждно, показва още проучването.

Related Articles

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ