14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Атрактивно: Състезание по строителство на мостове от спагети провеждат в УАСГ

Супер атрактивно, но и практически полезно състезание „SPAGHETTI BRIDGE“ се провежда ежегодно в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). За 12-ти път студентите строят мостове от спагети.

Правилата са лесни. Всеки отбор, съставен от петима студенти, получава спагети, лазаня, конци и лепила и за няколко часа трябва да построи предварително замислен мост. Съединяването на „строителните“ елементи става с пистолет с горещ силикон. А жури, в чийто състав влизат преподаватели и представител на Студентския съвет на УАСГ, оценява представянето на отборите.

Условието:

Условие в състезанието е всеки мост да е с максимално тегло до 1 кг, да може да преодолее преместване от 90 см и да е с максимална височина на конструкцията от 25 см. Моделът на моста се натоварва в средата чрез вградена за целта стоманена кука посредством рамка за изпитване и силомер за отчитане на носещата способност на моста. Всеки мост се натоварва до разрушаване и така се установява неговия носещ капацитет, обясняват от УАСГ.

Участниците мерят строителни умения в три категории – основна категория, творческо решение и пресъздаване на съществуващ мост.

Традицията:

За пръв път състезанието по строителство на мостове от спагети се провежда през 2009 г. А негови организатори са членове на Студентския съвет, съвместно с доц. д-р инж. Добромир Динев.

Първоначалните резултати в носещата способност на мостовете е била 15-20 кг, а рекордът на турнира засега е 125 кг .

Снимки: Студентски съвет при УАСГ

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ