18 C
Пловдив
вторник, май 14, 2024

В Габрово разработват „умни“ къщички за отпадъци

Иновативно решение за ефективно третиране на градските отпадъци е поредната стъпка, която цели превръщането на Габрово в по-зелен град, информират от Общината.

BinkyPal е разработен от габровска компания с финансова подкрепа от Община Габрово.

Към момента BinkyPal включва три модела „умни“ къщички за отпадъци – BinkyPal double fill, BinkyPal solar compact и BinkyPal IoT. Трите модела имат различни конструкции, оборудвани са със сензори, които предават информация в реално време относно заетия обем на съдовете за събиране на отпадъците, което позволява извършването на различен тип справки и анализи относно сметосъбирането и сметоизвозването. Конструкциите са изработени от метал, устойчиви са на вандализъм и лоши метеорологични условия. При BinkyPal double fill и BinkyPal solar compact е осигурено автономно захранване чрез фотоволтаичен модул, а при BinkyPal IoT – чрез батерия.

„Умните“ къщички са предназначени за различен вид отпадък – хартия и картон, пластмаса или метал. Най-иновативното от трите решения, моделът BinkyPal double fill, осигурява двукомпонентно разделно събиране на отпадъци – пластмаса и метал. Снабден е с голям соларен панел, ултразвуков сензор за замерване на запълването на обема, тензодатчик за отчитане на тегло и RFID модул за заключване на вратите.

BinkyPal solar compact представлява парков съд за отпадъци от хартия и картон. Оборудван е с компактен соларен панел, защитен от устойчив стъклен купол. В този модел е предвидена преса, която намалява обема на отпадъка, а оптичен сензор измерва запълването.

Базовият модел BinkyPal IoT е предназначен за пластмасови отпадъци. Захранването е чрез акумулаторна батерия, а ултразуков сензор замерва запълването на обема.

Трите модела „умни“ къщички за отпадъци BinkyPal предстои да бъдат разположени в урбанизираните пространства на Габрово.

Related Articles

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...

Община Троян ще изгражда трасе за колоездене в лесопарк „Турлата“

Идеята за изграждане на трасе за колоездене в Троян е на велоклуб „Troyan Horse“ и общината. Експерти вече огледаха предвидения терен в парк"Турлата", като...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ