16 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Инсталация за компостиране на отпадъци заработи във Велинград

Във Велинград започна работа инсталация за третиране на смесени битови отпадъци и тяхното компостиране, която ще обслужва и община Ракитово.

Капацитетът на модерното съоръжение е 14 000 тона годишно. След като заработи на пълни обороти се очаква да бъдат отделени над 5000 тона ресурси (хартия, пластмаса, стъкло и метали), които да се извозват за рециклиране и повторно използване.

Проектът за изграждане на инсталацията стартира още през 2018 г. Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020 г. Общата стойност на проекта е приблизително 9,9 млн. лв., а собственото финансиране, осигурено от двете общини е 2,5 млн. лв.

От община Велинград предупредиха гражданите да не изхвърлят строителни отпадъци на нерегламентирани места, защото по този начин ще застрашат функционирането на инсталациите за компостиране.

Related Articles

Черноморието в готовност за летния сезон. Летище Бургас с нови линии и чартъри

На работна среща в Бургас институции, кметове и екип от министерството обсъдиха готовността за успешното и спокойно протичане на туристическия сезон по Южното Черноморие....

Програма „Европа” 2024 е отворена за кандидатстване до 10 юни

Програма „Европа” на Столична община стартира за шестнадесета поредна година. През 2024 г. водещият ѝ принцип отново е свързан с подпомагане на сътрудничеството между...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ