14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Европейско финансиране за екология и туризъм в България и средиземноморските страни

За първи път България ще има достъп до европейско финансиране по съвместни проекти заедно с 67 региона на Средиземно море по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г.

Проекти ще могат да се изпълняват на цялата й територия, а Национален орган на програмата ще бъде МРРБ. Общият прогнозен бюджет на инструмента за периода до 2027 г. е 230 милиона евро.

Средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и национален принос от държавите-участници. Програма включва най-вече крайбрежните региони и острови в десет държави-членки на ЕС.

Освен България, с цялата си територия участват Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия. Участват и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Програмата ще финансира мерки в областта на иновациите и новите технологии, устойчива и зелена икономика и по-екологична среда. Предвидени са мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др. Борбата с изменението на климата също е сред приоритетите.

Дадена е възможност за съвместни проекти за управление и минимизиране на рисковете от природни бедствия, насърчаване на зелени технологии, внедряване на екологосъобразни системи за възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност, синя икономика и др.

Отчитайки икономическата значимост на сектор „туризъм“ за регионите в Средиземноморието, както и икономическите последиците от пандемията от COVID-19, развитието и подпомагането му ще бъде сред основните приоритети.

Очаква се програмата да бъде финализирана в рамките на следващите няколко месеца и внесена за одобрение към ЕК през второто шестмесечие на 2021 г.

В тази връзка МРРБ стартира обществени консултации по Доклада за екологична оценка (ЕО). Становища и мнения могат да се депозират до 11 юни 2021 г. писмено, чрез деловодството на МРРБ или на имейл: e-mrrb@mrrb.government.bg.

Related Articles

13 май 2024 г – Ден на данъчна свобода!

134 дни тази година работим за държавната хазна Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. Бюджетът за тази година залага консолидирани приходи...

Програма „Европа” 2024 е отворена за кандидатстване до 10 юни

Програма „Европа” на Столична община стартира за шестнадесета поредна година. През 2024 г. водещият ѝ принцип отново е свързан с подпомагане на сътрудничеството между...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ