16 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

ДНСК ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове

Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ ще премахва поставени в нарушение преместваеми обекти в националните курорти и на морските плажове. Регламентът е записан в проект на наредба, която е в изпълнение на Закона за устройство на територията и е публикувана за обществено обсъждане.

Нормативният документ се отнася за обекти, които не са строежи по смисъла на закона. Това са преместваеми увеселителни обекти, за административни, търговски и други обслужващи дейности.

До 2019 година премахването на преместваеми обекти, поставени в нарушение, беше в правомощията на местната власт и ставаше по общия ред на Закона за устройство на територията. След измененията в ЗУТ от 2019 година премахването им е в правомощията на ДНСК.

С новата Наредба се уточняват условията, редът и начинът за доброволно и принудително премахване на преместваемите обекти, както и за вземанията по направените разходи.

Нормативният документ дава конкретни указания за влизането в сила на издадената заповед за премахване на преместваем обект, за изпращането на покана за доброволно изпълнение, както и за извършването на проверка по изпълнението на заповедта със съставяне на констативен протокол. Уточняват се и действията по принудително изпълнение на заповедта, предварителното проучване относно начина на изпълнение на премахването, срока за изпълнение и необходимите средства, осъществяването на достъп до преместваемия обект, сключването на договор с избрания изпълнител, редът за съхранение на изнесеното движимо имущество и за окончателното почистване на терена от отпадъци, получени при изпълнението на заповедта за премахване.

В проекта на наредба е посочен и редът за събиране на извършените разходи по принудително премахване на преместваем обект и за издаване на заповед за незабавно изпълнение.

Проектът на Наредба за изпълнение на заповеди за премахване на преместваемите обекти по ЗУТ, поставени на територията на националните курорти, определени с решение на Министерския съвет за селищни образувания с национално значение, и на територията на морските плажове от органите на ДНСК може да бъде намерен на Портала за обществени консултации и на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерството на туризма и на Дирекцията за национален строителен контрол.

Related Articles

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ