20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Японският архитект Рикен Ямамото е носителят на наградата Pritzker 2024

Японският архитект Рикен Ямамото е носителят на престижната награда Pritzker 2024. Призът се присъжда на Ямамото като признание за неговия талант, визия и ангажираност, които са допринесли за застроена среда чрез изкуството на архитектурата, казва журито. Отличието е за неговия подход към проектиране на пространства за споделяне, свързването на култури и хора от различни поколения.

В своята дълга кариера арх. Ямамото (роден през 1945 година) се стреми да подобри и обогати живота на хората и техните социални връзки. И прави това чрез архитектура със структурна честност, прецизно мащабиране и внимание към пейзажа. Той свързва култури, истории и граждани от няколко поколения, като адаптира архитектурата към нуждите на бъдещето.

Архитектурата на Ямамото изразява подхода му към модулната структура и простотата на формата. Той не диктува дейности, а по-скоро позволява на хората да оформят живота си в неговите сгради. Архитектът съзнателно се ангажира с най-широка гама от видове сгради и мащаби в проектите, които избира. Независимо дали проектира частни къщи или обществена инфраструктура, училища или пожарни, кметства или музеи, общото и приятелско измерение винаги присъства.

Източник: pritzkerprize.com

Related Articles

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ