14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Чешко архитектурно студио спечели конкурса за пешеходен мост в Южния парк в София

Архитектурното студио „Боеле“ от Чехия е победителят в международния конкурс за Втори пешеходен мост в Южния парк. Идейният проект за моста над ул. „Бяла Черква“ беше организиран от Столичната община – Направление „Архитектура и градоустройство“. На второ и трето място са класирани „Мио дизайн“, представлявано от арх. Орлин Давчев и „Андонов и синове дизайн“, представлявано от арх. Андон Андонов.

Победителят в конкурса е студио със седалище в Прага и Лондон, което работи в областта на архитектурата и градоустройството. Ръководители на екипа са арх. Павел Файфър, който има дългогодишен опит в архитектурата на чешкия пазар и арх. Петра Шума – с богат опит в чуждестранни студия.

От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи решение на нова пешеходна връзка, която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк по естествен и безпрепятствен начин, спомагайки за многократно увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона. Целта е да се подобри достъпът до зелените територии на София от населението и гостите на града. Проектите на участниците бяха разгледани и оценени от международно жури.

Съгласно регламента на конкурса, освен предвидените награди, победителят получава и покана за изготвяне на инвестиционен проект по всички необходими части във фаза работен проект.

Related Articles

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ