10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Хасково вече има нов парк

С тържествена церемония официално беше открит новият парк на Хасково. „Върху руините на някогашните казарми, построихме модерен, просторен и няма да е пресилено да кажа – уникален парк. Направихме така, че в сърцето на града, в хармония, да съществуват и историческото минало и бъдещето“, каза в словото си кметът на Общината Станислав Дечев. Той припомни, че изграждането на парка е започнало като една мечта. „Много хора не си представяха, че стените на недостъпните военни терени ще паднат и върху занемарените 50 дка ще се появи зеленото сърце на Хасково“, допълни градоначалникът.

Бившият военен терен беше предоставен от държавата на Община Хасково. През декември 2020 г. местната управа получи от Правителството 3 900 000 лева, за да изгради модерния парк. Следваха поредица от процедури, трудности, ковид-криза, инфлация, галопиращи цени, но работата продължи. Строителите не се отказаха. Защото и те, както и ние, бяхме приели този парк за кауза. Знаехме, че можем и трябва да го направим, заяви още кметът.

Новото зелено сърце на Хасково израсна пред очите на хасковлии през последната година. Руините се превърнаха в светлина и зелен простор, военният паметник на 10 Пехотен родопски полк, намери своето достойно място. Монументът е завършен през 1929 г. по проект на арх. Атанас Джангозов. В годините на социализма остава скрит зад казармените зидове. По това време за героизма на 10 Родопски полк не се говори. След падането на режима, следват години на разруха. През 2013 г. по инициатива на Граждански инициативен комитет от Хасково, със средства, осигурени от Правителството, в чест на 100-годишнината от превземането на Одринската крепост, монументът беше реставриран. 10 години по-късно на 26 март 2023 година паметникът на славните родопци е централна фигура в новия парк на Хасково.

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ