21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Финансират с евросредства индустриални зони и паркове

Първа фаза на интегрираните териториални инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ се очаква да бъде обявена през май. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева по време на проведения форум „Индустриалните зони – растеж за общините и регионите“ с участието на заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

За финансиране на интегрираните териториални инвестиции се разчита и на още пет програми, чийто бюджет е съфинансиран с европейски средства. По фаза 1 чрез ИСУН кандидатите ще подават концепция за дадена инвестиция. Тя трябва да включва резюме на предвидените инвестиции, основни партньори и бюджет, обясни Бонева.

Сред ключовите изисквания към концепциите е партньорският подход и отключващият ефект по отношение на развитието на територията. Идеята е да няма работа „на парче“, а комбиниране на секторни инвестиции. Така на практика ОП„Развитие на регионите“ надгражда секторния подход. Предвиждат се достатъчно финансови инструменти и комбинирано финансиране, като на форума бяха показани успешни примери в тази насока – Бургас, Ямбол, Враца, Русе и др. Стратегически операции по програмата ще бъдат мобилността и индустриалните зони и паркове.

Инвестициите по ОП„Развитие на регионите“ са с бюджет в размер на 1 млрд. лв. За първи път ще има заделени регионални бюджети в шестте региона за планиране с над 56% средства целево за Северна България.

Related Articles

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...

За 1.4 млн. лв.: Обновяват лекоатлетическата писта в Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи на 30 юни 2025 г. Започна основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ