12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Улица в Сливен става зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“

Пешеходната зона по ул. „Никола Фурнаджиев“ в Сливен ще бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. Това става възможно благодарение на пилотен проект за адаптация към изменението на климата. Целта е да се намали ефекта на т.нар. „топлинен остров“, който е резултат от цялостното затопляне в градовете заради големия дял на тъмни и непромокаеми повърхности като асфалт и сгради, недобра въздушна циркулация, по-малко зелени площи и др.

Ул. „Никола Фурнаджиев“ се намира в централната градска част и от недалечното минало е известна като „улицата с алеята на розите“. Изработеният идеен проект предвижда да бъде увеличена растителността. По цялото протежение на улицата с дължина от 280 метра ще бъдат поставени П-образни арки с катереща се растителност, която ще увеличи обема на зелените зони. Ще бъдат обновени насажденията от рози, ще има много други цветя и различни видове дървета. Предвидени са кътове за отдих, чешми за хора, както и чешми за кучета и котки. В зеления коридор ще бъде осигурен архитектурен достъп за хора с физически затруднения. На две места електронни табла ще показват часа, датата, температурата и влажността на въздуха.

Според документа се предвиждат още следните дейности: премахване на плочки с цел увеличаване зелената площ и попивност на почвата; изграждане на поливна система, свързана с бъдещ водопровод от сондаж в парк „Юнак“ (дотогава ще се ползва вода от ВиК оператор); изграждане на фонтан, подмяна на бетонова настилка с градинска пътека при максимално редуциране и намаляване на площта на бетона и поставяне на нови плочки. Предстои процедура на инженеринг по проекта „Зеленият коридор на Сливен“.

Източник: Община Сливен

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ