12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Търсим помощ от Германия за модернизация на жп транспорта

Проучваме възможности за закупуване или наемане в кратки срокове на нов железопътен подвижен състав, обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на състояла се наскоро среща с посланика на Федерална република Германия у нас Ирене Планк. Гвоздейков поясни, че са изпратили запитвания и до няколко компании от Германия.

„Нашата амбиция е да стартираме в спешен порядък дългоочакваната модернизация на жп транспорта, за която от десетилетие само се говори, но няма съществен напредък“, заяви министърът. Той представи стъпките, които са предприети до момента и подчерта, че е важно какви ще бъдат резултатите от пазарното проучване, за което все още се очакват отговори от няколко компании. Посланик Ирене Планк подчерта, че Германия има готовност да съдейства на България в процеса по модернизиране на този транспорт.

Посланик Планк потвърди, че Германия подкрепя присъединяването на България към Шенген. Министър Гвоздейков посочи, че товарният трафик по границите, както и мигрантската вълна, ще бъдат преодолени много по-лесно след приемането ни в Шенген.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ