13 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Събират подземната инфраструктура на София в един сайт

Столичната община подготвя дигитална платформа с информация за инженерната инфраструктура в София. На работна среща с Камарата на строителите в България (КСБ) главният архитект на София Здравко Здравков е обяснил, че целта е данните да бъдат визуализирани през платформа „ГИС – София“ или приложение, което ще развие електронните услуги, предоставяни от Общината.

Събирането на информацията се извършва от експлоатационните дружества като „Софийска вода“, „Електрохолд“, „Овъргаз“ и „Топлофикация“ и това ще обезпечи необходимите данни, които да бъдат визуализирани в електронната платформа.

Тя ще бъде достъпна за ползване от предприемачи, възложители и инвеститори, които имат нужда да установят каква подземна инфраструктура е налична в близост до техния имот.

Събирането на едно място и наличието на електронен достъп на тази информация е изключително полезно предвид липсата на подземен кадастър, коментираха представители на КСБ.

По думите на главния архитект на София системата няма да замести изходните данни за проектиране, но ще даде добра информация за подпомагане на инвестиционния процес. Предвижда се платформата да бъде готова до два месеца. Предстои съвместно с експлоатационните дружества Столична община да подготви нужната информация, която да бъде в обществено достъпната дигитална платформа.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ