14 C
Пловдив
понеделник, май 13, 2024

Стартира строителството на втория лот на жп участък Елин Пелин – Костенец

Започва изграждането на на втория лот на жп участък Елин Пелин – Костенец, който е между Вакарел и Ихтиман, информират от НКЖИ. Обектът е част от основната жп магистрала с направление Изток – Запад и от важния за България и съседните страни европейски коридор номер 8 и преминаващата TEN-T мрежа у нас.

Модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец е най-амбициозният железопътен проект, заложен за изпълнение в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и планиран да приключи по Програма „Транспортна свързаност“, уточняват о ведомството.

В обхвата на договора е включено изграждане на нов железен път, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електрозахранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи. Ще бъдат изградени и 4 надлеза, 3 моста, 39 водостока, както и шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 448 м и отводнителни съоръжения.

От двете страни на железопътната отсечка ще бъде поставена ограда за възпрепятстване преминаването през жп линия, в гарите и междугарията. В обхвата на проекта за модернизация на ЛОТ 2 са включени спирка Веринско, гара Ихтиман и спирка Стамболово. Гара Ихтиман ще бъде оборудвана с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ). Проектните скорости за пътническите превози са 160 км/ч, а за товарните – 120 км/ч.

Строителството на жп участък Вакарел-Ихтиман се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Стойността на договора за строителство е 113 609 830 лв. без ДДС, а негов изпълнител е консорциум „Евро път“ ДЗЗД.

Снимка: НКЖИ

Related Articles

Нова визия на монумента „Лирата на Орфей“ в Кърджали

Една от емблемите на Кърджали - Монументалната пластика “Лирата на Орфей” ще бъде реновирана, информират от общината. Ще бъде направен ремонт на фонтаните, като...

Община Монтана с проект за изрисуване на електрическите табла

Община Монтана реализира проект за изрисуване на електрическите табла с идеята да се съхранят и разкрасят сивите кутии, намиращи се из целия град. Доста...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ