17 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Стара Загора с функционална и модерна Географска информационна система

Община Стара Загора въведе функционална и модерна Географска информационна система, която ще улеснява граждани, бизнес и администрация. Тя не изисква login нито от гражданите, нито от служителите на администрацията, а разпознава кой я използва и предоставя различен достъп и функционалности, в зависимост от правата, които са дефинирани през администраторски панел.

Когато Географската информационна система /ГИС технологията/ се използва за общинско управление и развитие, тя носи много ползи и за администрацията и за гражданите по много начини. Основният резултат е по-малко разходи и по-висока ефективност, обясни инж. Иван Мяшков от фирмата-изпълнител. Той уточни, че в ГИС може да се комбинира кадастър, регулация, специализираната карта (подземна и надземна инфраструктура, проводи и съоръжения), екологични показатели, данни за зелените територии, статистически данни за населението, ползване на земеделските земи, климатични данни, поражения от бедствия и аварии и други.

„Можете да направите справка за даден реален обект (имот, парцел сграда, инфраструктура и др.), като се посочи обектът в „Дигиталната община“ и ще видите какви други обекти от различните слоеве има в съседство. Това важи и за „нематериалните“ граници и ограничения – например в каква зона по Общ устройствен план попада даден имот. Извършването на справки за такива обекти по повече показатели понякога отнема доста време на администрацията заради невъзможността различни обекти и правила да бъдат „комбинирани“ е един цифров модел. Често различните регистри и регулации за една и съща територия са в компетенцията на различни отдели и дирекции на институциите, като понякога даже е невъзможно те да се комбинират в една комплексна справка, допълни инж. Мяшков. В ГИС могат да се генерират и предварително дефинирани документи (скици, разрешителни, специализирани справки и отчети и т.н.), които след подписването им с електронен подпис на оторизиран служител, да се превръщат в официални документи с правна сила.

При реализация на Уеб ГИС всеки заинтересован гражданин или инвеститор през браузър и без необходимост от техническа подготовка и знания ще може да получи информация от публичните регистри за територията на общината, да направи проверка за наличие на различни законови ограничения за дадена локация или да направи справка за собствен имот по определени показатели. Така, например, строителните предприемачи, брокери на недвижими имоти, компании за публични услуги и много други ще могат лесно и бързо да направят предварителна оценка на разходите си или на потенциала за развитие на бизнеса си в нови райони на общината.

Related Articles

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ