19 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

София въвежда забранени зони за тротинетки

Ограничават също паркирането им край метростанции и детски площадки

Столична община въвежда регулация на движението с тротинетки в града. Подготвя нови правила за този транспорт, според които ще има забранени зони за паркиране. Ще бъдат наложени и ограничения за движението през натоварени пешеходни зони. Мотивите на Столичния общински съвет са не рестрикции за този екологичен транспорт, а само повече ред.

Максималната скорост на движение с тротинетки в София ще бъде 25 км/ч. Ограничението вече съществува в Закона за движение по пътищата, но общината предвижда да се въведе изрично задължение за софтуерно ограничаване на скоростта от фирмите, които ги предлагат. В столицата се дават под наем 2000 тротинетки, броят на лично притежаваните не е известен.

Новите правила предвиждат още забрана на движението с тротинетки през паркове, градини, тротоари и пешеходни зони. В тези зони тротинетките ще се бутат. Ще бъде забранено и паркирането на тротинетки до метростанции, детски площадки, паркове, градини, входове. При входните алеи към парковете ще има обособени за паркиране места, като спиране извън тези зони ще води до продължаване на таксуването, обясни Георгиев. За 2 години по данни на КАТ в София са извършени 1600 нарушения с тротинетки.

Related Articles

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ