22 C
Пловдив
вторник, май 21, 2024

Сливен: Приключи ремонтът на три знакови къщи-музеи

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Общината. Предстои оборудването на обектите и приемане с Държавна приемателна комисия.

В обектите са ремонтирани покривите на сградите, извършена е обработка на дървените елементи и е възстановена мазилката. Благоустроени са дворните пространства, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации, водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

Освен трите къщи-музеи, в проекта са включени за ремонт още Държавната сукнена фабрика, крепост „Туида“ и лифтът, където дейностите продължават. Общата стойност е близо 10 милиона лева. До момента в Държавната сукнена фабрика е извършен ремонт на покрива, изградени са нови настилки около сградата. Подменени са улуците и водосточните тръби. Извършено е почистване на оригиналната зидария. Прозорците са ремонтирани и възстановени. Оформена е нова алея в дворното пространство. Предстоят вътрешен ремонт на трите етажа и сутерена с ремонт и подмяна на сградните инсталации, монтаж на асансьор и осигуряване на достъпност на хора с увреждане. Предвижда се ремонтите по обекта да приключат в началото на юни.

Извършено е благоустрояване на улиците в района между Държавна сукнена фабрика и музея на сливенския бит. Подменени са тротоарни настилки, подменена е настилката на пешеходен остров пред фабриката. Монтирани са нови указателни табели.

На крепост „Туида“ е извършен текущ ремонт и стабилизиране на съществуваща сцена и амфитеатър. Осигурено е модерно озвучаване и осветление. Възстановена е настилката по алеите. Подменено е парковото осветление с по-съвременни осветителни тела. Извършен е вътрешен ремонт на сградата на информационния център. Предвидено е монтиране на мобилна сцена. Дейностите все още продължават.

В рамките на проекта предстои да бъде обособен туристически културно-информационен център в сградата на Община Сливен. Предстои възлагане на дейности по дигитализация на туристически обекти, което е важна част от предвидените ни дейности за развитие на туризма в Сливен.

Ремонтът на Пътническа въжена линия „Сливен – Карандила“ продължава. Очаква се да приключи в началото на юни.

Снимка: Община Сливен

Related Articles

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ