15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

След дълго отлагане: Започва ремонт на минерална баня „Овча купел“ в София

Открита е строителната площадка за дълго отлагания ремонт на минералната баня в столичния район „Овча купел“. Възложител по проекта е Регионален исторически музей – София, а изпълнител на инженеринг е „ИНТЕРХОЛД“ ЕООД. Заложеното финансиране е близо 7,5 млн.лв. Около 3 млн. лева от тях са от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и около 4,5 млн. от общинския бюджет на София.

Проектът цели адаптация и реставрация на сградата на баня „Овча купел“ с „активното използване на минералната вода“. В рушащата се към момента сграда ще бъде изграден модерен релакс център, който да предлага рехабилитация, процедури и терапии с термалния ресурс.

Предвижда се и изграждане на лаборатории на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, в които да се извършва научна, изследователска и развойна дейност, свързани с ползването на минералните водоизточници.

В сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ в сутерена и на партерния етаж, и зона „Наука“ на първия и подпокривния етаж, както и в части от сутерена и партера. Архитектурният облик и основната функция на сградата ще бъдат напълно запазени.

Related Articles

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ