13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за индустриална зона. До една година може да започне изграждането й, информират от администрацията в града. Теренът е държавна територия – горски фонд, на който предстои смяна на статута. Направен е анализ и предвид приемането на Общия устройствен план на Аксаково, през тази година може да започне подготовка на процеса, а през 2025 година да започне реалното изграждане на зоната.

Въпреки, че селото се намира на територията на Община Аксаково, зоната е пряко свързана с Варна от гледна точка на логистика, инфраструктура, работни места и човешки ресурс. Академичният капацитет на града също би допринесъл за развитието й, считат от екипа на кмета на Варна.

Според министър Богдан Богданов индустриалната зона може да се изгради съвместно между Община Варна, Община Аксаково и Национална компания „Индустриални зони“. По думите му върху част от терена ще бъде изграден агро хъб, който да е притегателен център за производства в хранително-вкусова промишленост. Останалите около 3000 дка ще бъдат насочени към индустрии с висока добавена стойност.

Related Articles

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ