25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

РИОСВ ще проверяват дали общините са почистили замърсените участъци

Зам.-министрите на околната среда и водите Ренета Колева и Петър Димитров обсъдиха с директорите на РИОСВ, Басейновите дирекции и Националните паркове напредъка по инициативата на МОСВ за почистване на замърсени участъци в цялата страна.

По места всички Регионални инспекции по околната среда и водите вече проведоха срещи с кметовете за предприемане на строги мерки по изпълнение на задълженията на местната власт по Закона за управление на отпадъците. РИОСВ изискаха от кметовете на всички общини на контролираната от тях територия да представят планове за действие за справяне със замърсени с отпадъци участъци в населените места и извън тях.

Според предписанията общинските кметове извършват проверки за участъци със замърсявания с отпадъци, включително и цялостен обход на речните легла в прилежащите урбанизирани територии. Всички общински власти и директори на Областните пътни управления посочват и участъците, които най-често са припознавани като „точки“ за изхвърляне на отпадъци. Те вече са представили в инспекциите краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, включително конкретни дейности за решаване на проблемите с чистотата на населените места. До 31 март трябва да бъдат предприети действия за премахването на замърсяванията.

В тази връзка от 1 април РИОСВ започват проверки за това дали са изпълнени предписанията към общините по всяка „точка“ от предварително посочените от тях замърсени участъци. Ще се проверява какви са резултатите от приложените мерки за предотвратяване на последващо замърсяване. Както и дали общините са предприели действия по организация и контрол на дейностите по образуване, събиране (включително разделно), съхранение, транспортиране, третиране на битови и строителни отпадъци във всяко населено място. Целта на този контрол е да не се допуска изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, образуването на сметища и повторното замърсяване на вече почистени терени.

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ