25 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Разширяват системата за биоразградими отпадъци в Бургас

Системата за разделно събиране на биоразградими отпадъци в Бургас разширява своя периметър. Започна поставянето на кафявите кофи, предназначени за тази цел, в комплекс „Меден рудник“, съобщиха от общината.

Преди дни приключи монтирането на специалните съдове на контейнерните площадки в комплекс „Славейков“. На разположение на гражданите там са осигурени 340 кафявите кофи. Такива са осигурени и за 79 обекта в комплекса, генериращи биоразградими отпадъци.

Съдове са поставени и в комплексите „Изгрев“ и „Зорница“. Община Бургас отправя призив към гражданите да не увреждат новите кофи и да ги използват само по предназначение. В тях е позволено да се изхвърлят вестници и други хартиени изделия; черупки от яйца; хляб и месни продукти; пакетчета от чай; утайка от кафе; стайни и градински цветя; млечни продукти; градински отпадъци; остатъци от храна; остатъци от плодове и зеленчуци.

Забранено е изхвърлянето на сезал, канап, стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и метални опаковки. За правилното и ефективно използване на съдовете е необходимо единствено да се разделят изброените видове отпадъци от останалите. Това може да става вкъщи или на място при съдовете. Събраните отпадъци се извозват по график на анаеробната инсталация за преработка. При процеса се получава компост и биогаз, от който ще се произвежда топлинна и електрическа енергия.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ