15 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Първата в света изцяло електрическа авиокомпания стартира през 2025 г.

От 2025 г. британците ще могат да пътуват със самолет с нулеви емисии, съобщава „Дейли мейл“. Противоречивият британски предприемач Дейл Винс стартира Ecojet – компания, която той описва като „първата електрическа авиокомпания в света“.

Тя ще извършва чартърни полети между Саутхемптън и Единбург със самолети, оборудвани с водородни електрически двигатели, а пътниците ще се хранят с растителна храна, сервирана от персонал в екологични униформи.

Скоро след това ще последват полети до континентална Европа, а крайната цел са пътувания на дълги разстояния до САЩ и Азия.

Проектът на мултимилионера поставя началото на „авиационна революция“, като за първи път прави възможно пътуването със самолет с нулеви въглеродни емисии.

Флотът на Ecojet ще се състои от два размера конвенционални самолети – самолет с 19 места и самолет със 70 места, които ще са модернизирани с водородно-електрически задвижващи системи.

Подобно на флотилията, която се изпробва от британско-американската фирма ZeroAvia, водородните горивни клетки на борда използват химическата енергия на водорода за производство на електроенергия. Тези водородни горивни клетки произвеждат енергия чрез смесване на водород и кислород, който се осигурява от въздуха, посредством химическа реакция. Единственият отпаден продукт, който се получава при този процес, е вода, за разлика от традиционната авиация, която има голям принос за емисиите на парникови газове.

Самолетите на фирмата ще бъдат оборудвани с водородно-електрически двигатели едва след като бъдат одобрени за експлоатация от Службата за гражданска авиация (САА).

Първите преоборудвания ще бъдат извършени през 2025 г., една година след началото на полетите през 2024 г., което означава, че през първата година от експлоатацията Ecojet ще лети с конвенционални самолети с високи емисии, както всяка друга авиокомпания.

Related Articles

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ