23 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Продължава реставрацията на минерална баня „Овча купел“

Регионалният исторически музей – София продължава изпълнението на дейностите по проекта за адаптацията и реставрацията на сградата на минерална баня „Овча купел“ за Рекреативен център с използването на минерална вода.

Зданието в столичния квартал „Овча купел“ отбеляза своята 90-годишнина през 2023 г. В чест на годишнината и поради напредването на дейностите по проекта, бе направена ретроспекция на извършеното до момента.

Ремонтните дейности започнаха на 6 март 2023 г. Цялостната реновация на покрива, фасадите, както и на първия и подпокривния етаж, планирани за приключване до края на 2023 г., се изпълняват в срок.

През следващите шест месеца ще продължи ремонтът на партерния етаж и сутерена. Реализирането на проекта ще съхрани архитектурно-строителната недвижима културна ценност, която от години тънеше в разруха, и ще гарантира нейното пълноценно използване.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ (Рекреативен център с използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж, която включва двата басейна с гореща вода и душове, парна баня, студен басейн, ледена стая, финска и арома сауна, помещения за релакс, за солен релакс, за масажи, диагностичен кабинет, и зона „Наука“, към Център за върхови постижения „Наследство БГ“, в първия и подпокривния етаж. Предвидени са две лаборатории – за „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм“ и за „Аудиовизуално наследство“. Ще има и Център за продължаващо образование, зала за демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, музикална зала, фотографска стая.

Related Articles

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ