22 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

МРРБ към превозвачите: Отстъпки от тол таксите, ако карате повече

Камионите и автобусите да плащат по-ниски тол такси, ако превозните средства навъртят над 4000 км. Предложението е на МРРБ и е публикувано за обществено обсъждане като проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Ефектът ще е по-малко приходи в държавния бюджет от над 70 млн. лв. до края на 2024 г. сочат изчисленията.

Предлага се отстъпка от 30% в тарифите за тол такса при навъртени от 4000 до 5999 км от превозните средства над 3.5 тона и 50% отстъпка от таксата при над 6000 км. За първите 3000 км няма промяна в тарифата. Така реверансът е към големите превозвачи за сметка на малките, както и за собствениците на леки коли, коментират шофьори.

Поне една трета от превозвачите ще могат да се възползват от отстъпките, каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи пред „Нова Нюз“.

Аргументите на МРРБ за въвеждането на нелогичната отстъпка е да подпомогне транспортния бранш в трудната икономическа ситуация. От регионалното министерство се надяват с понижаването на тол таксите цените на билетите за автобуси и на стоките да не се повишават, а дори да намалеят.

От автобусния бранш обаче казаха, че понижение на цените на билетите няма да има и те ще останат на същите нива. Дали ще се запазят или поевтинеят цените на стоките предсти да видим.

В публикуваните от МРРБ документи е посочено, че това ще е временно решение, докато се намери „компромисно“, с което да бъдат удовлетворени исканията на превозвачите за по-ниски ставки на тол таксите.

Според представените разчети временното решение ще действа поне до края на 2024 г. Ефектът за държавния бюджет е по-малко приходи в размер на близо 18 млн. лв. до края на годината и още над 53.8 млн. лв. през 2024 г.

Предлага се промените да влязат в сила със задна дата от 1 юли 2023 г. На тази дата влезе в сила отложеното от служебното правителство решение за поскъпване на тол таксите за превозвачите с 50%. То бше взето от правителството на Кирил Петков през 2022 г. въпреки протестите на превозвачите.

Снимка: БНТ

Related Articles

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ