13 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Покана: Организират исторически беседи за знакови сгради в София

Столичната община отваря централните си сгради, за да представи на широката публика архитектурната красота на дома на фабриканта Киро Стефанов и старото Интендантство към Двореца.

На 6 и 7 април по повод 145 години от обявяването на София за столица на България Столичната община и платформата historicalroutes.bg организират исторически беседи „Зад фасадите на „Париж 1“ и „Московска 33“. Желаещите могат да се включат някоя от 5- те беседи за деня, с продължителност около 45 минути всяка.

Здравко Петров – урбанист и автор на книгата „Исторически маршрути: София“, ще води беседите и ще разкаже как е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разходите на първия общински бюджет, защо Константин Иречек нарича града ни „българската Венеция“ и още редица интересни факти за днешната столица. В сградата на ул. „Московска“ 33 ще бъде изложен и оригиналният проект за столичния герб, дело на Харалампи Тачев.

Беседите ще се проведат тази събота и неделя от 10:00, 11:00, 13:00, 14:00 и 15:00 часа. Сборният пункт е в двора на сградата на ул. „Париж“ 1 (при пресечката с ул. „Московска. Участието е безплатно, но е необходимо предварително записване тук.

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ