13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Подготвя се 3D карта и енциклопедия на минералните извори в България

3D карта на минералните води у нас разработва екип от Българската академия на науките, информират от Националната камара на минералните води. Подготвя се и енциклопедия на минералния ресурс на България.

В нея всеки регион ще бъде описан със своите извори като история, местоположение и химически състав. Целта е информацията да достигане до потенциални инвеститори, туристи и всички, които се стремят да водят здравословен начин на живот.

Над 240 находища на минерална вода има в страната. Техните ресурси са оценени на 5600 литра в секунда при температури между 20 и 100 градуса. Това е съществен ресурс, категорични са хидролози, балнеолози, лекари и учени. Освен привличането на туристи от чужбина, тази е-карта може да доведе до популяризирането на страната ни като балнеотуристическа дестинация. Геотермалните ресурси на България могат да бъдат фактор за развитието на по-изоставащи икономически региони, стига да се инвестира в това природно богатство.

Изводите от проведени в последно време кръгла маса и дискусия в Народното събрание са, че както за сградите на старите минерални бани, така и за минералната вода като ресурс, са необходими: национална стратегия и междуведомствена работна група между институциите, централизирано управление, уредена собственост, актуализиране на базата данни за находищата, добри модели за икономически ползи и реклама, постигане на баланс с бутилиращите компании и публично-частно партньорство, осигуряване на фонд за охранителни зони и инвестиции, механизъм за разработване на нови каптажи, повече и по-добра комуникация с жителите на местно ниво.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ