24 C
Пловдив
сряда, май 8, 2024

Подготвят режим за опазване на над 500 недвижими културни ценности

Над 500 недвижими културни ценности влизат в режим на опазване. Това е един от резултатите от първия етап на Териториалната програма на НИНКН, осъществена в Пловдив, Старинния Несебър, Баня и селата Свежен и Скорците. Увеличението е с 5 пъти в сравнение със средните 100 обекта, които институтът проучва годишно в различни краища на страната. Програмата заменя подхода от 1990-те години насам да се проучват отделни обекти из цялата страна на парче. Проучвания на цели територии с такива задачи и от такъв мащаб се правят за пръв път у нас.

При представянето на резултатите директорът на НИНКН арх. Петър Петров подчерта, че изучаването е дейност на Института с най-голям приоритет, но и с най-голямо забавяне, което Програмата наваксва. Списъкът на недвижимите културни ценности не е актуализиран повече от 30 години. Към днешна дата в него има близо 40 000 обекта, но информацията за състоянието им не е актуална. За огромната част от тях липсват предписания за опазване, каквото е изискването на Закона за културното наследство. Те ще бъдат създадени в следващата фаза на програмата, за да определят ясни правила при съгласуването на проектите за намеси.

Около 10% от архитектурните образци, проучени в петте населени места, са необратимо унищожени, други 35% са в аварийно състояние. Само 15% са в добро състояние със запазена автентичност. 40% са в добро състояние, но с нарушен исторически облик. Открити са и стотици сгради от първата половина на 20-и век, които притежават ценни качества, но още не са проучени. Само в Пловдив те са 608.

Related Articles

Пловдив: Паркинг на хипермаркет става автокино

Автокино фестивал с български филми гостува в Пловдив на 7 и 8 май. На паркинга на голям хипермаркет на бул. "Македония“ 97 ще бъдат...

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

Започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ