16 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Монтираха нови соларни пейки в Габрово

Нови соларни пейки са разположени в Габрово, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Изработени от устойчиви материали и създадени със стилен дизайн и иновативни функционалности, пейките подобряват комфорта в градска среда и подпомагат мерките за адаптация към промените в климата. Те са позиционирани в парк „Колелото“ и в парка в кв. Младост (срещу бл. „Катюша“).

Съоръженията са оборудвани с автономно соларно захранване, което осигурява достатъчно енергия за зареждането на няколко мобилни устройства. Монтирано е осветление във високата част на пейките и е предвидено място за поставяне на информационни табла. Седящата площ е предвидена за трима души, има и повърхност за повиване на бебе, поставяне на лаптоп или необемен багаж.

В информационното табло на пейките е вградена светлинна лента, която в съответствие с данните от сензорите, променя цвета си и дава сигнализация за качеството на атмосферния въздух. Цветовата скала (от зелен, през оранжев до червен) дава знак за състоянието на въздуха – чист, малко замърсен, силно замърсен.

Съоръженията са част от проект „Крачка в адаптацията към климатичните промени“, който се реализира от Община Габрово и е финансиран от Национален доверителен екофонд чрез Програма „Микропроекти за климата“.

Related Articles

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ