29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Монтираха нови соларни пейки в Габрово

Нови соларни пейки са разположени в Габрово, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Изработени от устойчиви материали и създадени със стилен дизайн и иновативни функционалности, пейките подобряват комфорта в градска среда и подпомагат мерките за адаптация към промените в климата. Те са позиционирани в парк „Колелото“ и в парка в кв. Младост (срещу бл. „Катюша“).

Съоръженията са оборудвани с автономно соларно захранване, което осигурява достатъчно енергия за зареждането на няколко мобилни устройства. Монтирано е осветление във високата част на пейките и е предвидено място за поставяне на информационни табла. Седящата площ е предвидена за трима души, има и повърхност за повиване на бебе, поставяне на лаптоп или необемен багаж.

В информационното табло на пейките е вградена светлинна лента, която в съответствие с данните от сензорите, променя цвета си и дава сигнализация за качеството на атмосферния въздух. Цветовата скала (от зелен, през оранжев до червен) дава знак за състоянието на въздуха – чист, малко замърсен, силно замърсен.

Съоръженията са част от проект „Крачка в адаптацията към климатичните промени“, който се реализира от Община Габрово и е финансиран от Национален доверителен екофонд чрез Програма „Микропроекти за климата“.

Related Articles

НИНКН създаде дигитално копие на храм „Христос Пантократор“ в Несебър

НИНКН изготви дигитално копие на църквата "Христос Пантократор" в Старинния Несебър. Дигиталният двойник на забележителния храм е създаден с лазерно сканиране, към което са...

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ