19 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Пловдив чества 130 г. от рождението на арх. Христо Пеев

Поредното събитие е тематична беседа в емблематичната сграда на фамилия Сопаджиеви

Събитията в Пловдив, посветени на 130 години от рождението на арх. Христо Пеев, продължават. Организаторите – Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Български архитектурен модернизъм“, канят пловдивчани и гости на града на 07.04. от 18:00 ч. на беседа, посветена на живота и творчеството на архитект Христо Пеев.

Модератор е Теодор Караколев, съосновател на Фондация „Български архитектурен модернизъм“. Беседата ще се осъществи в сградата на фамилия Сопаджиеви, проектирана от видния архитект. ул. Тя е на бул.„Княгиня Мария Луиза” № 15 в Пловдив. Входът е свободен!

ЛИЧНОСТТА:

Христо Пеев е първият и единствен архитект, който проучва и документира още от 30-те години изчезващото архитектурно наследство на Стария Пловдив. През 1924 година той се установява в града под тепетата и няколко години по-късно започва да проучва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за обитателите на сградите. Плод на неговите дългогодишни изследвания е капиталният труд – книгата “Пловдивската къща през епохата на Възраждането”, благодарение на която, много забележителни сгради са възстановени в първоначалния си вид, „възкръсват” и къщи, разрушени преди години. И до днес книгата е енциклопедия, ползвана от архитекти, реставратори и строители. Освен проучвател, Христо Пеев е и продуктивен архитект, автор на стотици сгради в Пловдив и околността.

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ