22 C
Пловдив
вторник, май 21, 2024

Оферта към превозвачите: Уикенд и нощни отстъпки от тол таксите

Да се въведат цени за ползване на пътищата през уикенда и през нощта, както и да се дават отстъпки на превозвачите на база изминати километри – това са част от вариантите, по които работна група на няколко държавни институции и транспортния бранш ще дискутират по отношение на тол таксите. Това обяви регионалният министър Андрей Цеков чрез БТА във връзка с недоволството на бранша от увеличаването с 50 на сто сегашните тарифи на тол таксите от 1 юли.

Повишаването на пътните такси за камионите се отлага на няколко пъти заради недоволството на автомобилния бранш, според който това ще доведе до оскъпяване на превоза на товари и съответно на стоките.

„Това, което настоящият кабинет завари като наследство от служебния, е постановление от декември 2022 г., съгласно което от 1 юли тази година се увеличават тол таксите с 50%. Това е едно дълго отлагано планирано изменение в тарифата за тол таксите, което само по себе си е проблематично, защото по него липсва консенсус между държавата и представителите на транспортния бранш. Това стана много ясно още от първите дни на редовния кабинет“, обясни министър Цеков.

„Оказва се, че през периода януари – юни 2023 г. са провеждани многократни срещи, на които са дискутирани в неформална обстановка възможни изменения на тарифата. В смисъл на това да се даде възможност превозвачите да използват отстъпки от определените тол такси на база изминати километри. Евентуално да се въведат съботно, неделно и нощно тарифиране, тоест, да се даде една по-голяма гъвкавост, която да съвмести по най-добрия начин интересите на транспортния бранш и интересите на държавата“, допълни той.

Андрей Цеков обясни, че към настоящия момент нормативно и технически предвижданото увеличение не може да бъде отложено за пореден път, тъй като редовният кабинет встъпи в длъжност на 6 юни, а изменението е било задължително да влезе в сила от 1 юли.

Още през май 2023 г., по времето на служебния кабинет, операторът на тол системата е конфигурирал и заложил новите тарифни ставки в софтуера, като е уведомил, че всяка промяна изисква период от 45 дни“, обясни министърът.

„Към настоящия момент е невъзможно нито нормативно, нито технически да отложим или отменим влизането в сила на новата тарифа за тол таксите“, подчерта Цеков.

Има покана към представители на пътно-транспортния бранш да участват в съвместна работна група с регионалното и транспортното министерства. За 30 дни тя трябва да разработи проект за изменение на тарифата, така че да се предвидят отстъпки.

„Ангажиментът, който правителството поема, е след като бъде приета въпросната тарифа с постановление на Министерския съвет, договорените отстъпки да се прилагат със стара дата 1 юли. Така превозвачите, след влизане в сила на отстъпките по обсъждания проект, ще могат да ползват тези отстъпки и да си получат обратно средствата от държавата“, каза Цеков.

Related Articles

АПИ с 16 концепции за интегрирано градско развитие

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на...

На среща: Представят стъпките на България в енергийния преход към климатична неутралност

Хабитат България работи за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата, в рамките на новите климатични политики и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ