9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

От 1 януари: Нов начин на таксуване в столичния градски транспорт

Нов начин на таксуване влиза в сила от 1 януари в столичния градски транспорт. Това ще са електронни билети и ще се качват на нормалната пластика на ЦГМ на цена от 3 лв. Sofia City Card ще е пластика с чип, позволяваща многократно зареждане на краткосрочни и дългосрочни превозни документи. Цената ѝ ще бъде 3,00 лв. и ще се издава в пунктовете за продажба на ЦГМ. Краткосрочните превозни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на центъра, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните превозни документи (абонаментни карти) ще се зареждат в пластиката само в пунктовете на Центъра за градска мобилност през уебпортал.

Хартиената карта с чип Ultralight ще позволява многократно зареждане само на краткосрочни превозни документи. Цената ѝ е ще бъде 0,80 лв. и може да бъде закупена също от пунктовете за продажба на ЦГМ, както и от всички каси в метрото.

Валидацията ще се прави само при качване в превозното средство, а устройствата ще бъдат монтирани до всяка врата. При нужда, на цена от 2 лв, ще може да се закупи билет и от шофьора.

Досегашният обичаен хартиен билет за метрото също ще може да се ползва, но той ще важи само за метрото и за едно пътуване.

За картите за градския транспорт няма да има промяна от 1 януари. Картите само за една линия от градския транспорт също отпадат. Годишната карта остава с цена от 365 лв.

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ