16 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

От събота започва прокопаване на тунела за разширение на метрото към „Слатина“

От 6 януари ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе” между бензиностанция OMV и „Макдоналдс“. Дейностите са за разширение на метрото към „Слатина“ и това налага промяна в организацията на движението.

В площадката, която е под земята, тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това сглобена. Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дълга почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото. Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията.

На мястото, където движението ще бъде затворено заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила. Метростанция 6 от отклонението на третия метродиаметър към ж.к. „Слатина“ ще е разположена под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Йерусалим“ и бул. „Александър Малинов“ срещу УМБАЛ „Св. Анна“.

Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина. Изграден е и обходен път. Подробна информация за промените в движението и на градския транспорт вижте тук.

Related Articles

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ