11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Отпускат 125 млн. лв. за икономични улични лампи в страната

Отворена е за кандидатстване втората процедура по Инвестиция C4.I3 „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от Министерството на енергетиката. Целта е да се повиши енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно осветление, които са собственост на общините в страната. За финансиране на проекти по процедурата могат да кандидатстват всички общини в България. С предвидените по проектите мерки трябва задължително да се постига спестяване на електроенергия с не по-малко от 30%.

От Министерството на енергетиката отбелязват, че уличното осветление е един от големите консуматори на енергия в общините и оказва сериозно влияние на общото енергийно потребление.

Бюджетът за безвъзмездно финансиране по настоящата процедура е в размер на близо 125 милиона лева, от които 20,8 милиона лева са национално финансиране за невъзстановим ДДС. Стойността на проектните предложения може да бъде в диапазона от 100 000 до 2 000 000 лева.

Предложения ще се приемат в продължение на 3 месеца. Срокът за изпълнение на проектите е до 15 месеца от подписването на договор. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12 март 2024 г. в информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020. В последната седмица на февруари Министерството на енергетиката ще се проведе информационно онлайн събитие за представителите на общините.

.

Related Articles

Лом инвестира 30 млн. лв. в инфраструктурни обекти

30 млн. лв. инвестира община Лом в инфраструктурни обекти през следващите 2 години. Финансирането се осигурява от държавния бюджет за изпълнението на четири важни...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ