25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Отново! Обсъждат наредбата за нискоемисионни зони в София

Наредбата за нискоемисионни зони в София отново влиза за разглеждане от Столичния общински съвет, информират от Столична община. Един от най-наболелите екологични въпроси на София – за ограничаване на най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас, отново е на дневен ред.

Ето и какво предвиждат промените в Наредбата :

Една от промените предвижда в Зона „Малък ринг“ – между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“, от 1 декември 2023 година да влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

В Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има промени от 1 декември 2025 година. От тази дата ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. А от декември 2027 година – и за тези от втора екологична община.

В първоначалния проект забраната за твърдо битово гориво за цялата община щеше да важи от 1 януари 2030 г., но след разговори между политическите сили в текстовете е записано ограничението да е от началото на 2029 година.

Целта на наредбата за създаването на нискоемисионни зони е да се намалят източниците на замърсяване на въздуха в създадени от общината райони с ниски емисии на вредни вещества. А това да стане като се ограничи движението на моторни превозни средства, категоризирани в екологични групи в определени дни, когато замърсяването на въздуха е най-голямо.

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ