23 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Откриват реставрираната Куршум джамия в Карлово

Община Карлово кани гражданите на 13.03. /сряда/ от 11:00 часа на официално откриване на реставрираната Куршум джамия. По време на събитието ще бъдат представени извършените дейности и постигнатите цели, заложени в проект „Консервация, реставрация и експониране на туристическата инфраструктура в община Карлово“. Той е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и чрез финансов инструмент, осигурен от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Церемонията ще бъде предшествана от заключителна пресконференция от 10:30 ч. в зала „Васил Караиванов“ в сградата на Община Карлово.

Проектът стана възможен благодарение на близо 9-годишна юридическа битка на Общината за запазването на собствеността над „Куршум джамия“. Сградата, построена през 1485 година, е паметник на културата с национално значение от Османския период от развитието на България.

При проучвания на обекта, ръководени от експерти от Българската академия на науките (БАН) и Националният институт за недвижимо културно наследство, са открити исторически артефакти, които са датирани от Първата и Втората българска държава. Това според експертите говори, че много преди построяването на джамията мястото е определено за изграждане на светилище.

Related Articles

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ