15 C
Пловдив
неделя, май 12, 2024

Отвори врати новият Музей на архитектурата в Трявна

Експозиция „Тревненска архитектурна школа“ е показана в Попангеловата къща

Музеят на архитектурата в Трявна е най-новият обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство (СМРЗИ) в града. За него Общината предостави Попангеловата къща. Експозицията представя историята и възникването на тревненската строителна школа, показва как са градили тревненци обществени сгради, дава информация за някои от забележителните архитектурни паметници и организацията на работата на строителите, включва планове на сгради, майсторски свидетелства от различно време, както и договори за строежа на мостове и църкви.

QR код, разказващ за тревненските майстори и селищата в района, където са работили, холограмна инсталация на малко познатата „Шарена чешма“ в Трявна и анимация на градежа на Райковата къща са само част от съвременните технологии, включени в експозицията.

Други акценти в експозицията са макети на сгради, които вече са с променен вид или не съществуват. Има макети на Киревата къща, къщата на Уста Генчо Кънчев, тревненския площад, Даскаловата къща. Част от музейната експозиция е и възстановка на зид с техника суха зидария, която е направил за новия музей майсторът Христо Тоцев.

Към музея на архитектурата е създаден и образователен център за деца с интерактивна маса с настолни игри и въпроси, пъзели и други, които запознават малките по интересен и забавен начин с особеностите на тревненската архитектура.

И още нещо – посетителите, които са потомци на стари майстори дюлгери, ще имат възможност да допълват голямата гама от имена в тревненското строителство, вписани вече в историята на музея. В специална книга „Аз съм потомък на“ всеки наследник може да запише сведенията за своя роднина. Информацията ще бъде проверена и допълнена в експозицията.

Снимки: Община Трявна

Related Articles

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...

Община Монтана с проект за изрисуване на електрическите табла

Община Монтана реализира проект за изрисуване на електрическите табла с идеята да се съхранят и разкрасят сивите кутии, намиращи се из целия град. Доста...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ