13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Община Свищов изгражда Дунавски индустриален технологичен парк

Община Свищов подаде проектно предложение за реализиране на най-важния проект за нейното икономическо развитие. На извънредно заседание Общинският съвет в града даде съгласие „Индустриален технологичен парк-Свищов“ ЕООД да кандидатства за финансиране по процедура „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции (AttractInvestBG)“, от Националния план за възстановяване и устойчивост. Исканите средства са близо 50 милиона лева, с ДДС.

Проектът е следствие на един дълъг и труден административен процес, който в рамките на няколко години изискваше пълната отдаденост на ръководството за реализирането на редица дейности, които се осъществиха с подкрепата на ключови национални и международни партньорства, и държавните институции, казват от общинската администрация.

Още през 2015 година Общината настоява пред Министерство на отбраната да и бъдат предоставени за управление и стопанисване старите имоти на бившите казарми в града, тъй като това е единствената възможност с територия над 300 дка, която да бъде развита като индустриална зона за привличане на инвеститори.

През 2018 година община Свищов придобива официално терените на бившите казарми, след което взема първото решение за създаването на такава зона. През същата година започват дейностите за изготвяне на Подробен устройствен план и план за регулация и застрояване на бъдещата Индустриална зона.

Основен партньор на общината през целия период е държавата, която застава зад този проект и заедно с екипа по реализирането му преминава през процедурите по изпълнението му. За неговото финализиране са сключени споразумения с няколко държавни структури, които ще осигурят пътната връзка, газифицирането на зоната, енергийната ѝ независимост и ВиК инфраструктура с канализационните отклонения. Като част от изискванията за финансиране на програмата, Община Свищов е привлякла вниманието на шест български и чуждестранни фирми, с които е сключила меморандуми за сътрудничество.

Изготвени и одобрени са технически проекти за две кръгови кръстовища, изграждане на газопровод, който ще захранва Индустриалната зона от газопреносната станция, изграждане на ВиК инфраструктура и канализация в Индустриалния парк, както и довеждане на електрозахранване с голяма мощност. Договорено е и изграждането на скоростната отсечка до бъдещата автомагистрала Русе – Велико Търново, която ще осигури отлична транспортна свързаност на общината с близките областни центрове и националната пътна мрежа. През месец септември министърът на транспорта подписа писмо, с което четирилентовият скоростен път до Свищов става обект от национално значение и ще бъде изграден успоредно с автомагистралата Русе – Велико Търново.

За да се гарантира сигурността на бъдещото строителство върху терена, в края на 2022 година МРРБ предостави 1.6 млн. лв. на Община Свищов за бързи геоложки проучвания на терени в цялата зона на бившите казарми. Извършени са 22 сондажа на дълбочина 60 м.

С реализирането на Дунавския индустриален парк пред община Свищов ще се отворят редица възможности. Откритият по време на предварителните проучвания минерален извор ще захранва обществените зони и ще е предпоставка за развитието на балнеология не само в зоната, но и в града.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ