16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Облагородяват пространството около река Енчова в Шумен

Проектът е на стойност 2,8 млн. лева и ще бъде финализиран до края на годината

След щателно разчистване на коритото на р. Енчова в Шумен и района около нея, стартираха същинските строителни дейности по покриване на реката и изграждане на две допълнителни платна за движение на автомобилите. Разширяването на улицата обхваща близо 300 метра в участъка от кръстовището с ул. „Климент Охридски“ до кръстовището с ул. „Васил Друмев“, където уличните платна ще станат общо четири. Предвидено е и разширяване на моста срещу паметника на Пети полк, което ще даде възможност за по-спокойно поемане на автомобилния трафик от ул. „Васил Друмев“ вдясно по едното ново платно и от гръцкия блок по ул. „Марица“ в посока към пазара – по другото. Така ще се облекчи трафикът както за тези, които излизат от Шумен, така и за тези, които се движат в града, коментира кметът Любомир Христов. Ще бъдат изградени нов тротоар и велоалея, която ще идва от ул. “Васил Друмев” и ще продължи по бул. „Симеон Велики“. Между тях и непосредствено до тях ще има оформени тревни площи, където ще бъдат засадени нови дървета, ще бъдат поставени и пейки. Теренът до Детска ясла №6 ще се разшири и ще бъде направен паркинг за удобство на родителите, които водят или прибират децата си автомобили.

Стойността на проекта е в размер на 2 814 335 лв. и към момента средствата са осигурени от общинския бюджет. Изпълнител на строителството е „Автомагистрали – Черно море“ АД.

Заедно с разширяването на улицата ще бъде решен и проблемът с отводняването на повърхностните води в тази част на улицата, които създават сериозен проблем заради скатния терен на района, каза зам.-кметът Боян Тодоров. Предвидено е да се изградят дренажни шахти, които ще прибират дъждовните води и ще ги отвеждат в реката.

Едновременно с това ще се работи и по втория проект, който е свързан със строителни дейности в самото корито на реката в участъка от ул. „Васил Друмев“ до ул. „Ген. Скобелев“. Там ще бъдат изградени бетонни стени, които ще укрепят коритото и ще запазят пътя от ерозия. За целта в края на 2020 година общината получи 500 000 лева с министерско постановление. Необходимите средства обаче са много повече и затова общината отново кандидатства за финансиране от държавата и получи 2 млн. 622 хиляди лева за разширяване на проекта.

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ