34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Над 807 млн. лв. са приходите от пътни такси през 2023 г.

Постъпленията нарастват с близо 40% спрямо година по-рано

Над 807 млн. лв. са приходите от пътни такси през 2023 г., информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях 270,4 млн. лв. са от е-винетки, а над 505 млн. лв. от тол. От контролната дейност – наложени компенсаторни такси и актове за установяване на административни нарушения, са около 31 млн. лв. Събраните от Националното тол управление приходи, които постъпват по сметка в републиканския бюджет, са с около 40% повече спрямо 2022 г. Планираните приходи за 2024 г. са около 916 млн. лв.

През 2023 г. приходи от е-винетки и тол са 775 млн. лв. такси, а година по-рано сумата е била около 553 млн. лв. Ръстът е показателен за ефективната работа на системата с цел повишаване на събираемостта на таксите за ползване на пътищата от републиканската пътна мрежа.

През изминалата година са продадени близо 6,3 милиона е-винетки. Най-предпочитани от шофьорите на леки коли са годишните и седмичните. От всички продадени, годишните са над 2,3 милиона, а седмичните – над 2,4 милиона. Следват месечните – около 751 хиляди, уикенд винетките – над 612 хиляди, и тримесечните – над 95 хиляди броя. Още над 225 000 собственици на пътни превозни средства са получили безплатна е-винетки, предоставена чрез Агенцията за социално подпомагане.

На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“, след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки шофьор може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката се взима с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Related Articles

Столицата – първенец по изграждане на нови офис площи

Пловдив и Варна все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Това сочи последният доклад на Colliers за пазара...

Ремонтират Дом за възрастни във Варна с над 7 млн. лева

Местят обитателите на социалното заведение във временна сграда Сградата на Дом за възрастни хора „Гергана“ във Варна не е ремонтирана от построяването преди 88...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ