16 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

КАБ със становище за предложените промени в Наредбата за енергийни характеристики на сградите

На този етап е неизпълнимо изискването от 1 януари 2024 г. сградите да се проектират с енергопотребление клас А и 55% от енергията да се доставя от възобновяеми източници, казват от Камарата на архитектите. Ангажиментът за изграждане на сгради с близко до нулево потребление на енергия е изцяло прехвърлен на обикновения гражданин и бизнеса. Вместо насърчаване и стимулиране на решения за енергийна ефективност в сградите, държавата налага тежки задължения на потребителите, без да е създала предварително основата за изпълнението им, смятат от КАБ. Становището беше прието на заседанието на Управителния съвет на КАБ преди дни.

От Камарата предлагат срокът за прилагане на изискванията да бъде удължен с две години за частните възложители – от 01.01.2026 г. През този период държавата ще може да обезпечи нормативно, технически и финансово прилагането на изискването сградите да се изпълняват с близко до нулево потребление на енергия.

КАБ продължава да отстоява позицията, че енергийната ефективност и пожарната безопасност не трябва да бъдат част от инвестиционния проект, а да получат статут на оценка/доклад за съответствие.

Необходимо е в кратки срокове МРРБ да създаде работна група с представители на браншовите организации, която да разработи нова наредба в синхрон с европейските директиви.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ