25 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Над 500 малки и средни предприятия получават 200 млн. лв. за собствени ВЕИ

Около 500 предприятия ще бъдат подкрепени с 200 млн. лв. за изграждане на нови системи за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Това заяви главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) към Министерството на иновациите и растежа Илияна Илиева пред БТА.

Едно от основните изисквания по процедурата е да има батерия за локално съхранение на част от произведената ВЕИ енергия. Освен това през първите 5 години предприятията ще могат да ползват произведения от тях ток само за собствено потребление и няма да могат да го продават.

Процедурата се отнася за собствено потребление на енергия на предприятия от почти всички сектори на българската икономика и категории от гледна точка на Закона за малките и средните предприятия. Има малки изключения, като например производителите на електрическа енергия, разбираемо, са изключени от процедурата, защото тя е за производство на ток за собствено потребление. Финансовият сектор също е изключен. В масовия случай е 50% собственото участие, но то може да бъде и по-голямо. Експертът подчерта, че това ще се решава спрямо категорията на предприятието и региона, в който е дейността.

Изградените ВЕИ мощности вероятно няма да може да удовлетворят изцяло потреблението на предприятията, но в голяма степен би им помогнало да си намалят сметките за електроенергия, коментират експерти.

Срокът за кандидатстване е до 15 май, 16:30 часа.

Related Articles

В края на май: Започва рехабилитация на пътните настилки във Варна

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна. Това стана ясно на извънредна среща с участието на кмета Благомир...

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ