13 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

МРРБ стартира две европейски програми за общо 360 млн. евро

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви покани за набиране на проекти по две от европейските програми за териториално сътрудничество за новия програмен период до 2027 г. Така на практика „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА“ и „Евро-Средиземноморски басейн“ (EURO-MED) са първите европрограми, които започват да се изпълняват реално.

До 31 май потенциалните бенефициенти могат да кандидатстват по Програма „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА“ 2021-2027. Тя подпомага местните, регионалните и националните власти от целия ЕС за разработване и изпълнение на политики за регионално развитие чрез споделяне на общи решения. Подкрепените проекти за междурегионално сътрудничество трябва да включват национални, регионални или местни власти, както и други организации, отговорни за разработването и/или провеждането на политики за регионално развитие, от поне три различни държави в Европа за изпълнение на съвместни дейности от три до четири години. Допустими са мерки за изпълнение на политиките за по-конкурентоспособна и по-интелигентна Европа; по-зелена, нисковъглеродна и устойчива Европа; по-добре свързана Европа; по-социална и по-приобщаваща Европа; Европа по-близо до гражданите; по-добро управление на сътрудничеството. В зависимост от статута на организацията, програмата предлага финансиране от Европейския фонд за регионално развитие в размер от 70% до 80% за проектни дейности като съвместни срещи, проучвателни посещения, партньорски проверки, разработване на планове за действие. Бюджетът по поканата от ЕФРР е 130 милиона евро. В зависимост от броя на партньорите и продължителността се очаква финансирането на проект да бъде средно около 1-2 млн. евро.

До 24 май т. г. се набират предложения по новата програма за териториално сътрудничество на ЕС „Евро-Средиземноморски басейн“ (EURO-MED) 2021-2027 г. Потенциалните бенефициенти могат да подават предложения по Приоритет 3 „Добро управление на Средиземноморския регион“. Предвижда се подкрепа на проекти за институционален диалог – с бенефициенти регионални и национални публични органи. Целта е подобряване на координацията между отделни проекти и създаване на клъстери от проекти с оглед успешно интегриране на резултатите в практиката и публичните политики. Дейностите са насочени към бъдещите тематични проекти по първите два приоритета на програмата – иновации и околна среда. Очакваният старт на проектните дейности е до края на месец ноември т.г. Предвижда се финансиране на съвместни инициативи на местно, регионално и национално ниво по приоритетните направление „Иновации“, „Адаптиране към климатичните промени и преход към кръгова икономика“ и „Подобряване на управлението и сътрудничеството“. Подробна информация за поканата, в т.ч. насоки за кандидатстване, платформа за търсене на партньорски организации, въпроси и отговори, както и презентации от проведени информационни дни може да намерите на интернет страницата на програмата.

Related Articles

Министър Коритарова: Хаосът в пътното поддържане трябва да бъде спрян!

Строителството на АМ „Хемус“ продължава по инхаус договорите, но значително индексирани„Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани. Лошото състояние на пътищата...

Черноморието в готовност за летния сезон. Летище Бургас с нови линии и чартъри

На работна среща в Бургас институции, кметове и екип от министерството обсъдиха готовността за успешното и спокойно протичане на туристическия сезон по Южното Черноморие....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ